FOTO NICOLAI | Fotograaf | De bruiloft: Het ochtendritueel

De bruiloft: Het ochtendritueel

July 22, 2016

Ik zal eens wat meer gaan schrijven op dit blog en ik begin graag over hoe een typische bruiloft voor mij als fotograaf begint. Onlangs mocht ik de bruiloft van twee zeer spontane lovers fotograferen; Bart-Willem en Anita. Aangekomen in hun heerlijke huis in Ede voelde ik me meteen erg welkom. 's Ochtends voel je meestal een beetje de zenuwen voor de grote dag, heerlijk vind ik dat. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook altijd wat zenuwachtig. Maar dat zie ik als iets goeds. Het betekend dat het me raakt, dat het belangrijk is, dat ik scherp ben en op m'n best.

In de ochtend probeer ik vooral niet te veel in de weg te lopen, wat mee te denken en te connecten. Soms heb ik het bruidspaar en ik elkaar een jaar niet gezien en alleen online of telefonisch contact gehad. En dan kom ik er met mijn dikke toeter van een lens.. Dat is heel even wennen maar het ligt er maar net aan hoe je je opstelt. Ik verstop mezelf nooit achter de camera en laat veel van mezelf zien. Ik wil niet 'die fotograaf met zijn enorme camera' zijn maar 'Berdie, die zijn camera bij zich heeft'. Heel benaderbaar en betrokken.

In de ochtend heb je vaak meteen de belangrijkste 'intimi' bij elkaar; bijvoorbeeld broers, zussen, ouders, beste vriendin.

Ze helpen elkaar met aankleden, de laatste voorbereidingen voor de dag, burenradar nog eens checken en hoe ging dat ook weer met die stropdas en dat het vouwen van dat pochet? 

Terwijl pap en mam zorgen voor de kleine, ballonnen opblazen en zorgen voor koffie en thee, kan de bruid wat ontspannen aan haar laten frunniken door de hair en make-up collega's. Zo voel ik dat althans, als collega's. We zijn er allebei voor het bruidspaar, begrijpen elkaar en zitten op dezelfde golflengte. Net zoals dat met een chauffeur, bloemist, weddingplanner of trouwambtenaar zo voelt, overigens. Ik vraag meestal ook ze wensen dat ik eventuele details gefotografeerd willen hebben. Bijvoorbeeld ringen, schoenen, en andere belangrijke items. ('something borrowed, something blue..?')

Na alle voorbereidingen is daar de klassieker. Het moment van de 'first look'. Het raakt me steeds weer als ik die reactie zie wanneer ze elkaar voor het eerst zien in hun trouwkleding en ik zal altijd vrienden en familie vragen daar ook bij te zijn om van te genieten.

Je ziet, tot nu toe ben ik aanwezig maar niet sturend. Ik ben eigenlijk de journalist die vastlegt wat er gebeurd, zoals het is. Veelal hebben we na het moment van de first look een korte fotoshoot. Misschien wel mijn favoriete moment van de dag omdat ik daar juist meer de regisseur ben. Meer daarover in een volgende blog. Hieronder nog enkele beelden van deze heerlijke dag.

Ik vind het altijd leuk om wat van je te horen. Dus stuur me gerust een mailtje, volg me op Instagram like me op Facebook of connect persoonlijk met me. Thanx!